Canvis d’humor en els preadolescents

En el moment que el teus fills arriban a la preadolescència, no has de preocupar-te si comença a manifestar canvis d’humor intensos i inesperats, perquè forma part d’aquesta etapa i és completament normal. En aquestes edats sofreixen molts canvis hormonals que son fisiològics i que son els que provoquen aquests daltabaixos en el seu humor, en les seves emocions i en el seu estat d’ànim.

Es tot un repte conviure amb preadolescents que es troben tranquils en un moment donat i de sobte passan a estar de mal humor. Aquests consells poden ser de gran utilitat per ajudar-los a gestionar els seus canvis.

Sigues comprensiu. Els preadolescents passen per molts reptes: canvis en la pubertat, a l’escola, problemes social, tasques escolars, canvis en el seu cos de manera accelerada, etc. És difícil assimilar tants canvis en aquestes edats. Has de ser comprensiu i recordar la dificultat que va ser per tu aquesta etapa durant la preadolescència.

Alleuja les seves responsabilitats. Si l’agenda del teu fill preadolescent està sobrecarregada, serà una bona idea suspendre una o dues activitats extraescolars. Tenir menys compromisos en el dia l’ajudarà a ajustar el seu estat d’ànim i a equilibrar els seus dies. A més, el temps lliure serà important perquè pugui mantenir un equilibri i això li portarà menys canvis d’humor.

Descans suficient. Els preadolescents necessiten com a mínim 9 hores de son cada nit. Ajuda a regular l’horari d’anar-se’n al llit i que no perdi hores de son veient la televisió o davant de l’ordinador. La presència d’un televisor o de l’ordinador a la seva habitació pot ser la causa que vagi al llit tard i no descansi prou, i això augmenti els seus canvis d’humor bruscos i mal humor a causa del cansament.

Aliments nutritius. Els cossos dels preadolescents estan en canvi constant, i cal que s’alimentin bé per acompanyar aquesta transformació corporal. Tingues disponibles al seu abast diversos snacks nutritius en lloc de llaminadures i dolços i assegura’t que sopi en família. El menjar ferralla no li brindarà al teu fill tota la nutrició que necessita en aquest moment de la seva vida, i això porta desequilibris que influeixen en el seu estat d’ànim; moltes vegades els canvis bruscos d’humor poden ser la conseqüència de no estar ben nodrit o de tenir baixos nivells de sucre en sang.

Dóna-li un descans. És molt important que el teu fill tingui temps cada dia per relaxar-se: llegir, escriure en un diari, passar l’estona amb altres membres de la família, etc. Has de donar la mateixa importància a aquests moments com a les activitats prefixades.

Deixa que es relaxi amb els seus amics. L’amistat és molt important per als preadolescents. Una simple trucada telefònica, convidar a un amic a dormir o visitar-ho pot canviar el seu estat d’ànim. Estigues al corrent que tingui bons amics i que no estigui patint situacions de pressió social.

Temps de diversió en família. És important, a més dels amics, mantenir una relació propera amb tu i la família. Planeja sortides en família, o fes una sortida només amb el teu fill o filla al cinema, a alguna classe o a sortir a passejar i xerrar.

Exercici. Mantenir exercici diari mantindrà al teu preadolescent enèrgic i li servirà de via d’escapament per als canvis, ajudant a equilibrar el seu estat d’ànim. Una simple caminada pel barri servirà per evitar el sedentarisme.

Permet-li expressar-se. Els canvis d’humor augmentaran si el teu fill està travessant alguna situació estressant com per exemple baralles amb un amic, problemes a l’escola o a casa. Assegura’t que tingui oportunitats d’expressar amb tu i compartir les seves preocupacions. Sigues optimista quan li parlis, ajuda-li amb els seus problemes i dóna-li temps per resoldre’ls.

Més que mai, en la preadolescència la comunicació ha de ser fluida i cal permetre que el preadolescent expressi com se sent en front als grans canvis que esta patint.

 

Deja un comentario